Cursus

BEGINNERSCURSUS DIGITALE FOTOGRAFIE

“Wil je graag ontdekken hoe je met jouw camera (nog) betere foto’s  kunt maken?
Of vallen jouw (vakantie)foto’s soms wat tegen?
Schrijf je dan in voor de Beginnerscursus Digitale Fotografie!” 

Bij voldoende aanmeldingen start in september 2024 weer een nieuwe Beginnerscursus Digitale Fotografie. Deze cursus bestaat uit zes woensdagavonden van 20:00 tot 22:15 uur en twee praktijkochtenden op zaterdag van 9.00 tot 11.30 uur . De avonden zijn deels theoretisch, maar we gaan zeker óók gezamenlijk aan de slag met het bespreken van voorbeelden en “tips en weetjes”.

Tijdens de theorielessen wordt het lesmateriaal op scherm gepresenteerd. Aan het eind van iedere les krijgen de deelnemers huiswerkopdrachten mee.  Deze opdrachten worden door de cursusleiders beoordeeld en voorzien van commentaar in de vorm van tops en tips.  Na iedere les wordt de behandelde theorie per e-mail naar de deelnemers gestuurd.

Een aantal foto’s uit de gemaakte huiswerkopdrachten zullen in de volgende les gezamenlijk worden besproken. Op deze wijze ontvang je niet alleen het persoonlijke commentaar op je gemaakte foto’s, maar leer je ook van de foto’s die door andere deelnemers zijn gemaakt.

Van de deelnemers wordt wel verwacht dat ze enige basiskennis hebben over hoe zij de sluitertijd, diafragma en ISO-waarde op hun eigen camera kunnen instellen.

Doel van de cursus
In deze cursus gaan we stapsgewijs ontdekken hoe jij (nog) betere foto’s kunt maken. De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

1) Werking van de digitale camera en het gebruik  van sluitertijd, diafragma en ISO-waarde
In drie lessen wordt op hoofdlijnen de werking van de digitale camera uitgelegd en gaan we in op het (juiste) gebruik van sluitertijd, diafragma, ISO-waarde en verschillende (automatische) scherpstelmethoden. De theorie ga je direct toepassen in de praktijk bij het uitvoeren van de huiswerkopdrachten.

2) Licht, compositie en kleurcontrast
In drie lessen ontdek je hoe je licht, compositie, kleurcontrast en je eigen creativiteit kunt gebruiken om je fotografie een stap verder te brengen en zelf het verschil te ervaren tussen een “kiekje” en een foto waarop je echt trots kunt zijn.

3) Een  goede serie maken
Je leert, ter voorbereiding van jouw eindopdracht, hoe je een goede serie kunt maken en er wordt geoefend met de juiste volgorde van de gemaakte  foto’s. Je mag het onderwerp van jouw serie zelf kiezen en je kunt de theorie die je in de gehele cursus hebt geleerd direct in de praktijk toepassen.

We eindigen in de laatste les met het presenteren en bespreken van de door de deelnemers gemaakte fotoseries.

Foto: Heidi Bol

Programmadetails van de cursus

Op deze pagina vind je de programmadetails van de beginnerscursus.

Hier kun je ook een PDF uitprinten.

De cursusleider

Mijn naam is Leo van der Harst en ben al een aantal jaren lid van Fotoclub 70. Ik ben ook lid van de evenementencommissie (EC) en samen met de overige EC-leden organiseren we het jaarprogramma voor de clubavonden op dinsdag, bestaande uit: het uitnodigen van gastsprekers, competities en andere (gezamenlijke) activiteiten voor de fotoclub. Naast deze activiteiten geef ik ook de beginnerscursus digitale fotografie en workshops landschaps- en portretfotografie.

Dankzij mijn vader ben in het analoge tijdperk begonnen met fotografie. Zoals de meeste van ons, begon ik met het maken van vakantiekiekjes en familiefoto’s en had ik nog geen specialisatie. Naast de fotografie, zijn mijn vader en ik ook de uitdaging aangegaan om zelf diafilm te ontwikkelen en kleurenfoto’s te vergroten in de doka.

Mijn hart lag toch meer bij het fotograferen zelf, dan uren te goochelen met chemicaliën in de doka.

Wat een verademing was de komst van digitale fotografie. Ik heb toen snel de stap gemaakt en de analoge handel ingeruild en een digitale (DSLR) aangeschaft. Mijn passie ligt nu bij landschapsfotografie, maar ik vind architectuur- en portretfotografie ook leuk om te doen.

Foto: Leo van der Harst

Locatie

De cursusavonden vinden plaats in Wijkcentrum Stervoorde in Rijswijk, Rode zaal. Het adres is Doctor H.J. van Mooklaan 1, 2286 BA Rijswijk.

Kosten

De kosten voor de totale cursus zijn € 150.

Meer informatie

Belangstellenden kunnen via het contactformulier meer informatie aanvragen. Of meld je direct aan via de knop hieronder.

Meld je aan voor de cursus
error: Content is protected !!